Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Dysze spieniające JURA - części i rodzaje

Każdy koneser mlecznych kaw doceni idealnie kremową piankę na swoim  latte macchiato czy cappuccino. Ekspres JURA dba, by na każdym mlecznym specjale, była ona równie delikatna i gładka. Często zwracacie Państwo uwagę na ten aspekt przy wyborze ekspresów właśnie  tej marki.

Wśród dysz do spieniania mleka JURA wyróżniamy głównie 3 typy: dyszę EASY, dyszę profesjonalną oraz dyszę profesjonalną G2. To one zapewniają zawsze doskonałe zwieńczenie Państwa mlecznego specjału. Istnieje również dysza zintegrowana, występująca np. w ekspresie Jura ENA 8.

 

 

Pojawiają się obawy, że proces czyszczenia i konserwacji będzie zbyt skomplikowany, przy tak zaawansowanej technologii i kiedy dojdzie do usterki, naprawa okaże się bardzo kosztowna. Spieszymy więc wyjaśnić, jak to wszystko jest zbudowane i dlaczego w przypadku JURY, nawet wymiana części dyszy staje się dziecinnie prosta.

 

Na pierwszy rzut oka inne, jednak gdy się przyjrzymy, zauważamy wiele podobieństw w budowie.

Na uwagę zasługuje fakt, że każda z części eksploatacyjnych jest do kupienia osobno, bez konieczności wymiany całej dyszy.

  1. Końcówka dyszy spieniającej Jura – sprzedawana w opakowaniach po 10 sztuk. Jest to część eksploatacyjna. UWAGA! Końcówka do dysz zintegrowanych JURA jest mniejsza i występuję w sprzedaży jako pojedyncza część serwisowa.
  2. Pojedyncza część dyszy (z gwintem na końcówkę spieniającą) – wymieniana głównie w celach estetycznych. Należy zwrócić uwagę, że w dyszy G2 będzie ona mniejsza i krótsza, przez co nie można stosować tu elementów zamiennie z dyszami wcześniejszej generacji.
  3. Wężyk silikonowy do mleka JURA – zasysa mleko z pojemnika do dyszy. W celu zachowania higieny, zalecana jest wymiana tej części co 2-3 miesiące. Kompatybilny ze wszystkimi dyszami JURA (również zintegrowanymi).
  4. A – korpus dyszy EASY – najprostszy model, który pozwala na idealne spienienie mleka.

        B – korpus dyszy Profesjonalnej – charakterystyczna tarcza z pokrętłem pozwala na regulację spienienia mleka – można zmniejszyć je tak, by mleko zostało jedynie podgrzane.

        C – Korpus dyszy Profesjonalnej G2 – w nowszych modelach służy jako odpowiednik duszy profesjonalnej z tarczą. Działa podobnie. Pokrętłem regulujemy intensywność spieniania.

  1. Napowietrzacz dyszy spieniającej JURA – „ten mały grzybek” lub „pędzelek” jak nazywają go pieszczotliwie użytkownicy. Najczęstszy winowajca słabego spieniania. Przy nieregularnym czyszczeniu potrafi skleić się w swojej wąskiej części. Należy wówczas delikatnie zgnieść go w palcach, by uzyskać szczelinę i dokładnie umyć. Jeśli efekt dalej nie jest zadowalający, zakup tego elementu to wydatek ok. 20 zł i niemal w 100% przypadków wymiana rozwiązuje problem słabego spieniania.  

 

Jeśli nie jesteśmy pewni czego potrzebujemy, a chcemy przeprowadzić konserwację swojej dyszy, najłatwiej zakupić Zestaw akcesoriów do systemu mlecznego (dostępne warianty HP1 oraz HP3 dla różnych rodzajów ekspresów).

W zestawach znajdują się dodatkowo plastikowe końcówki do wężyka pozwalające na montaż i/lub końcówki do nałożenia na wężyk, tak by podłączyć go np. do lodówki JURA.

 

Jeśli potrzebują Państwo fachowej porady w temacie dysz JURA, zapraszamy do kontaktu – nasi pracownicy chętnie udzielą państwu potrzebnych odpowiedzi i doradzą odpowiedni zestaw

Data publikacji: 28.06.2021 15:28:19